Image

Блог Съветите на Dr.Cvety

ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН!

ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН!
Този материал е посветен на всички родители и деца, на които им предстои да прекрачат училищния праг. Защото като клиника тясно специализирана за работа с деца и подрастващи, новото предизвикателство пред нас е 15 септември…ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН!
Какви съвети искам да дам аз, д-р Цвети, DrCvety PediatricDentist на малките, на по-големите ученици и на техните родители преди старта на учебната година?
📍Ако детето ви е на 6 - 8 години и е започнала подмяната на млечни с постоянни зъби, най-важната задачата в този период е малкият пациент да ⚠️бъде обучен на правилна техника на четкане. Защото вече не е достатъчно да мием зъбите с кръгови движения все едно „рисувaм дим от комина", а трябва да въведем изчеткващата техника с по-висока доза на отговорност‼️
⚠️Сутрешното и вечерното миене на зъбите е задължително, както и ползването на четка и паста за зъби според възрастта.
📌 В този период акцентираме на принципа /❤️SHOW ,🧡TELL, 💚DO/ ПОКАЖИ,ОБЯСНИ ,НАПРАВИ… Чудесен начин да обучим и да мотивираме децата да поддържат добра хигиена е да ⚠️визуализираме плаката върху зъбите с багрило, което и придава син или лилав цвят. Следва пичистването им с професионална паста и четка, така зъбките са бели и бляскави, гордост за техния притежател и цялото му семейство.
❣️Това е периодът, в който можем да направим флуоризация и силанизация на детските зъбки и така да увеличим тяхната устойчивост спрямо кариеса в устата.
🥁Лечението на кариесите на млечните зъби в този период са задължителни, не си мислете, че като са временни и имат още няколко години живот, трябва да ги оставам болни и развалени.
‼️⚠️Под всеки млечен зъб се намира зародиша на постоянния и ако има възпаление в млечния зъб, то може да се отрази на здравето на постоянния, защото инфекцията се предава по съседство.
📍Ако детето ви е между 9 и 13 години, то вече трябва да има изградени навици за орална хигиена, ⚠️ може да ползва специализирана вода за уста или конци за зъби (по препоръка на стоматолог и съобразено с неговите нужди и потребности). 📌Обикновено препоръчвам, ние родителите да следим и да отговаряме за хигиената на децата ни до 8-10 година след раждането, което значи проверка за ефективността на четкането след всяко миене на зъбите. Така децата се научават, че има контрол, проследяване и не мият зъбите на ум…. 🤣
⚠️В тази възраст ние детските зъболекари 🔎🔎следим за изрядността на захапката, дали има скупчени или криви зъби, които нарушават функцията и естетиката. Отново залагаме на професионалната орална хигиена и профилактика за борба с кариеса. Ако има кариеси на постоянни зъби се стараем лечението да е минимални инвазивно и безболезнено, за да не оставя лоши спомени и страх в подрастващите.
📍Ако детето ви е м/у 14 и 18 години то вече е с напълно оформено постоянно съзъбие, може да взима решения за това, къде и кой да го лекува, има собствено мнение и предпочитания .
Или по-простичко казано, касае се за тийнейджър със свое мнение и мироглед ⭐️💥🤟
В този период половите хормони са в изобилие и техният ефект е много видим върху венечната лигавица.
👉⚠️ Най-малкото количество плака провокира възпаление и кървене от венците. Обикновено оплакванията и проблемите в тази възраст са свързани с болка, кървене и лош дъх в устата.
📌Отново залагаме на професионална хигиена, подходящи средства за орална хигиена, микроинвазивно лечение и мотивация.
Не е лесно да си родител, всеки период в развитието на нашите деца е истинско предизвикателство на обтегнатите ни нерви.
Но нека не забравяме, че възпитанието да пазят общото и орално си здраве е най-ценното, което можем да им оставим в наследство.

Ваша д-р Цвети - детски зъболекар. 

My dream girl team ❤️ - Dr.Cvety
Мечтите на децата никога не трябва да се пренебрег...

Готови сме да помогнем

Вашите деца имат проблеми със зъбите?
Очакваме да се свържете с нас.

Image

Дентална клиника
създадена за вашите деца.
Даряваме усмивки!

Адрес на клиниката

За връзка с нас

Имейл: info@drcvety.com
Моб. номер: 0879 010 112